Stara sem preko 40 let. Je IVF zdravljenje mogoče?

V skladu z zakonom, je starostna meja za zdravljenje neplodnosti 49 let..

Stara sem preko 40 let. Ali lahko imam svojega otroka?

Zdravljenje neplodnosti z uporabo lastnih ženskih zarodnih celic(jajčec), ni priporočljivo za ženske starejše od 40 let, zaradi visoke visoke verjetnosti kromosomskih nepravilnosti pri zarodku. Zdravljenje z jajčeci darovalcev je mogoče.

Stara sem preko 40 let in moj menstrualni ciklus je nereden. Je IVF zdravljenje priporočljivo?

Nerednost menstrualnega ciklusa, se lahko zdravi hormonsko z kombinacijo estrogena in gestagena. Zdravljenje običajno traja 3 mesece, če je uspešno, se lahko pripravljalno obdobje za IVF postopek začne.

Bila sem diagnosticirana z miomo maternice. Ali zame obstaja možnost zanositve?

Miome maternice so pogoste pri ženskah starejših od 30 let. Morali bi obiskati zdravnika, preden poskušate zanositi. Na podlagi rezultatov testov, kot tudi velikosti in lokacije miome, bi bila lahko priporočljiva operacija.Manjše miome (do 3 cm), običajno ne potrebujejo operacije. Med nosečnostjo se lahko miome maternice povečajo, vendar ne ogrožajo zarodka. Ženske s temi stanji, so običajno v posebni oskrbi za ogrožene ali patološke nosečnost.

Opravila sem konizacijo materičnega vratu kot del mojega zdravljenja raka materičnega vratu. Ali zame obstaja možnost zanositve?

Če je vaše zdravljenje raka končano in so vaši citološki rezultati vsi negativni, lahko začnete načrtovati vašo nosečnost. Vedeti morate, da v nekaterih primerih konozacija materičnega vratu lahko nekoliko poveča tveganje prezgodnjega poroda.

Moj partner je zelo zaskrbljen, glede dosega jajčeca z le najboljšo kakovostjo semenčic. Kaj lahko stori, da bi povečal svoje možnosti?

ICSI (injekcija semenčic neposredno v jajčeca) je postopek pri katerem se uporablja mikroskop, za iskanje morfološko najvišje kakovosti semenčic, to so tista z najboljšo oblikovanostjo glave, vratu in repa. Postopek vključuje tudi test gibljivosti, kjer so semenčica izpostavljena viskoznemu okolju, kjer so izbrana le dobro oblikovana semenčica ali semenčica z najmanjšim številom nepravilnosti in z dobro gibljivostjo.

Čeprav sem že rodila otroka v preteklosti, imam zdaj težave z zanositvijo, ko sem v razmerju s starejšim moškim. Njegov spermogram je tik pod standardom, vendar se zdravnikom ne zdi nujno, da je tu problem. Ali obstajajo kakršni koli IVF postopki, ki bi jih lahko priporočali?

Obstaja veliko vzrokov za neplodnost. Če so rezultati spermograma relativno znotraj standarda, priporočamo PISCI. Ta tehnika omogoča izbiro semenčic, ki so pravilne in zdrave oblike in imajo najnižjo verjetnost kromosomskih nepreavilnosti.
Lahko bi se tudi bolj osredotočili na testiranje semenčic, saj je zdaj na voljo več genetskih testov in bi lahko pomagali pri razumevanju problema. Vsak IVF zdravnik, je sposoben razložiti te možnosti na bolj podroben način.

Zaskrbljena sem zaradi večplodne nosečnosti. Ali je mogoče implantirati samo en zarodek, čeprav sem stara 38 let? Kako se izbere najboljši zarodek?

Če ste zaskrbljeni zaradi večplodne nosečnosti, je rešitev implantacije samo enega zarodka možna. Za izbiro najboljšega zarodka, priporočamo postopek Nadzorovanja Zarodkov. Posebna kamera se uporablja za nadzorovanje zarodka ki se razvija in za prepoznava morebitne slabosti, napake ali težave pri delitvi celic. Med tem postopkom zarodek ostane v inkubatorju, kar pomeni da njegovo okolje nima motenj. Zarodek izbran v tem procesu, ima večje možnosti za uspešno implantacijo in torej uspešno nosečnost.

Prestala sem različna IVF zdravljenja. Kaj lahko storim da povečam svoje možnosti za uspeh?

Kombinacija postopkov PISCI in Nadzorovanje zarodkov je zelo priporočljiva. PISCI omogoča izbiro zdravih semenčic, ki omogoča gojenje zdravih jajčec v ISCI (injekcija semenčic neposredno v jajčeca). Ta metoda bistveno poveča stopnjo uspešnosti oplojenih jajčec. Večje je število jajčec, višje je število zarodkov, kar vodi v večjo verjetnost za uspešen prenos in implantacijo.

Oplojena jajčeca se postavi v pridelovalno polje, kjer so nenehno nadzorovana do razvojne stopnje blastociste. Ta metoda omogoča takojšnje odkrivanje nepravilnosti pri zarodku. To je kot nalašč za pare, ki želijo da se pri prenosu in implantaciji uporablja le najboljše zarodke.